Vigsel

Här kan ni läsa information om vad en vigsel innebär. Ni kan också läsa om som krävs för att genomföra ett giftermål.

En vigsel är själva den ceremoni som görs när du vill ingå äktenskap med din älskade. Det finns såväl kyrkliga som borgerliga vigslar. Det finns många alternativ när det gäller bröllop. Ni kan gifta er utomlands, på Arlanda, i ett rådhus, utomhus vid vattnet eller hemma. Det enda som krävs för att gifta er någon annanstans än i en kyrka är att ni hittar en vigselförrättare som ställer upp på ert val av plats. Det kan vara bra att vara ute i god tid ifall ni har hittat en särskild plats där ni vill gifta er och framförallt om ni har ett speciellt datum då ni vill genomföra vigseln.

Det ni börjar med i planeringen inför vigseln är att be om en hindersprövning på Skatteverket. Det innebär att Skatteverket kontrollerar ifall det finns några hinder för ett eventuellt giftermål. Om du och din partner är syskon eller nära släkt så blir det direkt nej. Om någon av er redan är gift med någon annan så blir det också ett nej. Annars går för det mesta hindersprövningen igenom. När ni har den klar så är den giltig under fyra månader och det börjar bli dags att planera resten av bröllopet. När hindersprövningen är klar är det nämligen läge att planera datum för vigseln, boka plats på det ställe ni valt ut, där ni vill hålla vigselceremonin samt att boka en vigselförrättare.

Det krävs mycket förberedelser inför en vigsel. Det är tradition att bruden och brudgummen har speciella kläder. Traditionellt sett så brukar bruden ha en lång, vit klänning och kanske också släp och slöja. Hon ska också ha en brudbukett. Brudgummen brukar ha kostym. Vid borgerliga vigslar kan brudparet dock ha vilka kläder som helst egentligen. Under någon av de närmaste dagarna före vigseln så brukar de närmsta vännerna anordna möhippa respektive svensexa för bruden och brudgummen. Under vigseln så brukar man sedan ha sina närmsta vänner eller sina barn som brudnäbb, brudtärna, best man eller marskalk. På vigselceremonin är en viktig del att växla ringar. Då trär man på vigselringarna på varandras fingrar. Därefter förklaras man för man och hustru. Vid en borgerlig vigsel kan man dock utforma vigselprogrammet lite som man vill och man måste inte heller växla ringar. Efter själva vigselceremonin brukar man hålla en fest med middag för sina nära och kära. Det hör då till seden att bröllopsgästerna ger bröllopspresenter till brudparet. Många brudpar åker på en bröllopsresa, eller smekmånad, som det kallas