Vett & etikett

När man ska gå på ett bröllop så finns det en hel del saker att hålla reda på. Här kan du hitta några av alla regler vad gäller vett och etikett

Om man blir inbjuden till ett bröllop så finns det vissa ”regler” som man förväntas att följa, framförallt när det gäller gästernas klädsel samt att svara på inbjudan. I inbjudan anges vanligen vilken klädsel som det är tänkt att gästen ska bära. Det kan till exempel stå frack, smoking eller kostym, vilket betyder att den manlige gästen ska ha det som det står på inbjudningskortet. Står det uttryckligen mörk kostym så är det det som gäller. Står det bara kostym funkar även ljus kostym under sommaren. För kvinnorna så är klädseln något friare. Vid frack ska kvinnan ha lång festklänning. Om det står smoking så är det aftonklänning som gäller, antingen lång eller kort klänning med bara axlar eller långa ärmar. Om det står kostym så är det helt enkelt elegant klädsel som gäller för kvinnan; kort eller lång klänning, dräkt eller eleganta långbyxor. Man ska undvika vitt om bruden ska ha vitt och man bör även undvika helsvart eftersom det tyder på sorg. De kvinnliga gästerna ska inte tävla med bruden och de ska därför inte ha något uppseendeväckande på sig, alltså inte alltför kraftig urringning eller stormönstrade kläder.

Om det på inbjudan står O.S.A så kräver brudparet ett svar på om ni ska komma eller ej. Svara så fort som möjligt, även om det står ett visst datum på inbjudningskortet. Svara gärna på om ni kommer eller inte, oavsett om det står O.S.A på inbjudan eller inte. Ta inte för givet att brudparet vet att ni kommer, även om ni känner dem väl. Ta inte med barnen om de inte är inbjudna eller om ni inte kommit överens om det. Fråga först, det finns par som gärna vill ha fest utan barn närvarande.

Som gäst ska du se till att vara vid kyrkan eller vigsellokalen i god tid, så du hinner inta din plats i god tid. Bänkraderna längst fram i en kyrka är reserverade för de närmaste släktingarna. Föräldrar längst fram, sedan kommer syskon, mor- och farföräldrar. Brudens släktingar och vänner sitter på vänster sida om altargången, medan brudgummens vänner och släktingar sitter på den högra sidan. Tänk på att inte störa vigselceremonin. Stäng av mobiltelefoner. Om du ska fota, försök att inte göra så att gästernas uppmärksamhet riktas mot dig, försök vara diskret. Efter vigselakten är det brukligt att gästerna kastar ris eller konfetti över brudparet när de kommit ut på kyrktrappen. Traditionellt betyder seden att brudparet kommer att få rikedomar och fruktsamhet till hemmet.