Morgongåva

Här finner du lite rolig och läsvärd information om den klassiska morgongåvan som brudgummen ger sin brud efter att bröllopet ägt rum. Vi har även plockat ut lite butiker som kan tänkas ha en passande morgongåva

Morgongåva är en present som brudgummen ger till sin brud på morgonen efter att bröllopet har ägt rum. Traditionen att ge morgongåva till bruden har funnits väldigt länge och har till och med varit lagstadgad. Ända fram till 1920 stod det nämligen inskrivet i lagen att brudgummen skulle ge sin hustru en morgongåva. Traditionen finns kvar än idag, men är inte längre lika vanlig som förr. Idag ser den heller inte ut på samma sätt som tidigare och det är allt vanligare att även bruden ger sin nyblivne man en liten present.

Morgongåvans historia

Under 1600-talet bestod morgongåvan oftast av ett torp med tillhörande mark och det var då inte brudgummen som gav bort morgongåvan till sin brud utan istället hans föräldrar. Anledningen till varför hon skulle få just ett torp var eftersom en hustru på den tiden inte ärvde sin man vid hans död. Med ett torp som morgongåva så kunde hon då känna sig trygg även om maken gick bort. Torpet behövde inte vara så stort, men tillräckligt för att hustrun och deras eventuellt kommande barn skulle kunna bo där samt lite mark till där de kunde odla det nödvändigaste. Morgongåvan var på den tiden alltså dels ett sätt för bruden att klara sig ekonomiskt, men den var dels också en belöning för brudens jungfrudom.

Under 1700-talet kom morgongåvan istället att bestå av ett smycke. Det vanligaste var en öppningsbar medaljong där det antingen satt en handmålad miniatyrbild av mannen, eller en av hans hårlockar. När det blev vanligt med fotografier ersatte dessa de handmålade bilderna och hårlockarna. Medaljongen var tänkt att hänga i en kedja runt brudens hals, en romantisk morgongåva eftersom hon alltid kunde bära med sig en del av sin älskade.

De senaste tvåhundra åren har morgongåvan således bestått av smycken, framförallt smycken som varit tänkta att bäras runt kvinnans hals. Idag är det vanligt med hängsmycken med diamanter och färgstenar, eller halsband med odlade pärlor. Brudgummen kan också ge sin hustru en ring att sätta på kvinnans högra ringfinger eller lillfinger. Numera börjar det dock bli alltmer vanligt att morgongåvan består av annat än smycken, det kan vara en romantisk resa eller något annat som bruden önskat sig. Morgongåvan ges heller inte alltid precis på morgonen efter bröllopet utan den kanske passar bäst att ges exempelvis under bröllopsresan. Många par hoppar över morgongåvan helt och hållet, vilket fungerar lika bra.

Guldfynd.se – Att köpa smycken som morgongåva till sin framtida man eller fru är både uppskattat, och den gåva som är vanligast att ge sin partner.

Parfym.se – Till din framtida make kan vi varmt rekomdera att köpa en parfym som han även kan använda på själva bröllopet. Att köpa en parfym till sin framtida fru fungerar också utmärkt.

Upplevelse.com – Att ge bort en upplevelse i morgongåva passar alla er som känner att parfymer och smycken är lite för tradionellt. Tänk på att upplevelser även är miljövänliga.

Getpersonal.se – Här kan du hitta lite mer personliga presenter där möjlighet till gravering finns på de flesta produkter. Denna typ av morgongåva visar verkligen att du lagt ner tanke på din gåva.