Bröllopsfest

Efter själva vigselceremonin är det dags för själva bröllopsfesten. Här går vi igenom hela processen över hur en bröllopsfest kan se ut

Efter vigselceremonin är det vanligt att ha någon typ av bröllopsfest. Om man gifter sig med bara närmsta familjen närvarande så blir det kanske bara att man äter en god middag tillsammans och öppnar presenterna. Om det har varit många gäster så kanske det passar bättre med en stor fest, med musik, underhållning, dans, lekar och presentöppning. Om många gäster kommer kanske det krävs att man hyr en lokal för att alla ska få plats. Det är bra att vara ute i god tid om du ska hyra lokal, framförallt om ni ska gifta er vid en populär tidpunkt som midsommar eller nyår. Ni kan välja att laga och förbereda maten själva, beställa en färdigplockad matkasse på nätet eller ta hjälp av en cateringfirma för att fixa den. Om ni själva ska ordna med maten så är buffé ett smart sätt att bjuda på mat. För den som vill så passar det bra att ha musik och annan underhållning. Dans hör också till en bröllopsfest, självklart måste ju brudparet dansa bröllopsvalsen, precis som traditionerna föreskriver.

Om ni ska ha en större fest så kan det vara smart att ta hjälp av ett värdpar. Dessa kan göra ett program för festkvällen och sedan hålla koll på att det fungerar smidigt med allt. De kan hålla kontakten med musikbandet, cateringfirman och övriga aktörer. De kan tillhandahålla parets önskelista innan bröllopet och ta hand om presenterna under bröllopsdagen för att sedan hålla i presentöppningen senare under festen. Ni kan också utse en toastmaster. Det kan vara en ur värdparet, eller en helt annan person. Han eller hon ser bland annat till att de som vill får hålla tal och ser till att det blir en bra ordning på de olika talen till brudparet. Ett bröllopstal får gärna vara kort, men humoristiskt, personligt och får gärna innehålla en rolig historia där bruden, brudgummen eller brudparet är huvudpersoner.

När det gäller maten så bör ni tänka på att det finns personer som kanske har allergier, som är gravida, ammar eller bara inte tycker om vissa saker. Det bör därför finnas ett urval, både när det gäller mat och dryck. Det är bra att vara ute i god tid och beställa catering så de hinner förbereda maten. Även när det gäller beställning av bröllopstårtan ska ni vara ute i god tid. Det finns vanligtvis många goda bröllopstårtor att välja bland. För er som inte vill ha någon bröllopsfest så kan ni också välja att ha en mottagning istället. Den sker då under en begränsad tid på dagen och där brukar man ofta ha gående bord, så gästerna kan komma när de vill under mottagningen och äta eller fika när de kommer. En mottagning kan vara bra för då minglar gästerna runt istället för att sitta vid ett bord. Gästerna kommer förmodligen mer utspritt under mottagningstiden, vilket gör att brudparet får mer tid att umgås med varje gäst.