Svensexa & möhippa

Här skriver vi lite om den klassiska traditionen med att fira brudgummen och bruden med svensexa och möhippa. Du hittar även lite rolig information om ämnet

En tradition som funnits i olika former under flera år är att låta bruden och brudgummen bli firade av sina vänner på varsitt håll innan bröllopet. Förr var det vanligt att detta firande inföll dagen innan bröllopet, men idag är det vanligare att detta sker några veckor innan själva vigseln. Då var det även så att det var bruden och brudgummen som anordnade firandet själva.

Idag är det istället så att brudens vänner ofta kidnappar bruden inför hennes möhippa. Dessa har då långt i förväg planerat olika aktiviteter som de ska göra tillsammans under dagen. Vad som kommer hända är hemligt för bruden och dagen kommer vara fylld av överraskningar. Den äldre traditionen är att bruden och hennes vänner träffas för att göra sig fina inför bröllopet. Detta tema tar många med sig under möhippan och låter till exempel bruden på massage eller anordnar hela firandet på en spa anläggning. Andra väljer att överraska med andra aktiviteter såsom att låta bruden spela in en låt i en studio, köra folkrace eller utföra olika uppdrag ute på stan.

Lite rolig information om svensexa och möhippa

Svensexan är brudgummens motsvarighet till möhippa. Denna liknar möhippan väldigt mycket och här utsätter brudgummens vänner honom för diverse saker. Genom historien har svensexan ofta inneburit en hel del alkohol, men detta har med tiden varit en mindre viktig del av dagen. Ofta planeras firandet efter vem brudgummen är som person. Vissa låter honom få prova på saker han aldrig annars skulle få göra, medan andra tar nytta av hans intressen för att göra dagen så bra som möjligt.

Möhippan och svensexan måste inte hålles på samma dag, men viss väljer att göra så och då låta det blivande brudparet träffas i slutet av dgen co heventuellt göra en sista aktivitet tillsammans. Dessa firanden brukar oftast visa för brudparet hur mycket deras nära och kära betyder för dem. Firadet blir även deras sista kväll med vännerna innan bröllopet och den dagen kommer brudparet minnas länge.