Bröllopsgästerna

Har ni blivit inbjudna till ett bröllop och har lite funderingar över vad man ska tänka på. Här kommer lite snabb fakta över bra saker att tänka på ifall man är bröllopsgäster

Om du har blivit inbjuden till ett bröllop så är det lite att tänka på. Du måste svara på inbjudan i tid, köpa en present samt ha passande klädsel på bröllopet. Men även om det krävs lite förberedelser så är det oftast värt det. Ett bröllop är ofta den lyckligaste dagen i livet. Kärleken och romantiken flödar och det är verkligen härligt att få ta del av allt detta.

Om du har fått ett inbjudningskort där det står O.S.A så måste du svara om du ska komma eller ej. O.S.A står för Om svar Anhålles. På inbjudningskortet brukar det stå vilket datum som är sista svarsdag. Om du inte har svarat innan dess så tar brudparet för givet att du inte kommer, vilket betyder att de inte bokar mat för dig och så vidare. Anledningen till att brudparet vill veta hur många som kommer är framförallt för att kunna beräkna hur mycket tårta och mat som ska gå åt, men också för att kunna veta hur stor lokal det krävs för bröllopsmiddagen och festen efter bröllopet. Svara alltså allra senast det datum som står på inbjudningskortet, en allra helst redan inom en vecka efter att du fått inbjudan. Ju snabbare, desto bättre.

Vad ska jag ha på mig under bröllopet

På inbjudan brukar det stå vilken klädsel som gästen ska bära, ifall det är ett formellt bröllop. Står det frack så är det frack, uniform eller folkdräkt som gäller för mannen och en lång galaklänning för kvinnan. Står det smoking så är det smoking som gäller för mannen, medan kvinnan ska ha antingen en lång eller kort aftonklänning. Om det står mörk kostym så har mannen det, medan kvinnan har en lång klänning, eller en kortare, elegant klänning. Står det kavaj eller kostym så gäller oftast mörk kostym för mannen, men en ljus kostym funkar bra under sommarhalvåret. För kvinnan är det valfri elegant klädsel som gäller, exempelvis dräkt, kort klänning eller eleganta långbyxor. Huvudregeln är att kvinnan inte ska tävla med bruden, hon ska därför inte ha helvitt eller alltför urringat. Helsvart symboliserar sorg och passar inte.

Glöm inte talet

Om du tillhör de närmast närstående så brukar det höra till att hålla ett tal vid bröllopsmiddagen. Förbered talet noga. Krydda gärna med personliga anekdoter från bruden eller brudgummens liv, men avslöja inte alltför pinsamma detaljer eller något som kan såra någon. Tänk på att det också hör till att köpa en present till brudparet. En vecka efter bröllopet passar det bra att skicka ett tack-kort för att tacka för festen. Om brudparet har haft ett värdpar som arrangerat själva festen ska kortet skickas till dem