Brudparet

Här kan ni hitta lite användbar information som har med brudparet att göra. Du kan läsa om brudklänningar och vigselringar och lite annat smått och gott. Vi tipsar även om vart ni kan hitta romantiska bröllopspresenter

Om ni ska gifta er i kyrkan så finns det lite regler om vad som passar sig och inte när det gäller klädsel. Om ni däremot ska gifta er borgerligt så kan ni i stort sett ha vilka kläder som helst. Traditionellt sett så brukar bruden ha en vit brudklänning.

Brudklänningens historia

Under 1980-talet var det modernt med puffärmar och vida klänningar med mycket volanger på kjolen. På 1990-talet kom de raka klänningarna allt mer och under senare delen av 90-talet blev det modernt med A-linjeformade klänningar. På 2000-talet har de axelbandslösa klänningarna med mycket vidd i kjolen dominerat. Nu de allra senaste åren har ärmar kommit tillbaka mer och mer. Det är också inne att gifta sig i klänningar som är inspirerade av andra tidsepoker, som medeltid, empire, rokoko eller barock. Många väljer också att gifta sig i sin mammas, mormors eller farmors brudklänning.

Varför är brudklänningen vit

Anledningen till att brudklänningen är vit är för att vitt är oskuldens färg. Vita bröllopsklänningar blev modernt på 1800-talet, men från början var det något som bara de välbärgade hade råd med. För brudgummen så är det frack som tidigare har varit den vanligaste klädseln. Idag har han dock fler valmöjligheter. Smoking börjar komma allt mer. Vid enklare bröllop väljer många brudgummar att bära mörk kostym.

Många brudar väljer att ha slöja. Den symboliserar brudens oskuld och bäras alltså endast första gången en brud gifter sig. Det finns många varianter av slöjor, både långa och korta. Välj den som passar bäst till klänningen. Om du inte har slöja kan du istället ha en tiara eller diadem samt en fin håruppsättning.

>> Beställ din brudbukett hos Euroflorist

Måste man ha vigselringar

Om man gifter sig kyrkligt så krävs det en vigselring. Vid vigselceremonin är ringbytet nämligen en väsentlig del. Om man gifter sig borgerligt är det dock valfritt om brudparet vill ha en ring eller inte. Hur vigselringen ser ut är upp till varje par. En del par köper en vigselring både till bruden och till brudgummen. Andra par väljer att bruden har både förlovningsring och vigselring medan brudgummen bara bär en ring. Huvudregeln är att ringarna ska bäras på vänster ringfinger i den ordning de kommer, vilket innebär att förlovningsringen kommer först på fingret och vigselringen ytterst. Ofta brukar man gravera in parets namn och datumet för bröllopet.

Bruden brukar ofta ha en brudbukett, oavsett om det är ett kyrkligt eller borgerligt bröllop. Förr var det brudgummen som köpte den till bruden som en gåva. Idag väljer man blommor utifrån klänning, hår och bröllopsarrangemanget. Buketten ska också passa brudens utseende och personlighet. En ny trend är att bruden stannar till på vägen upp till altaret och ger sin mor en blomma ur buketten. På vägen ner från altaret stannar hon återigen till och ger då en blomma till sin nyblivna svärmor. Dessa två blommor är speciella blommor som bruden valt och i efterhand har stuckit in i buketten, så att inte brudbukettens form och bindning ändras trots att blommorna tas bort.