Under bröllopet

Saker som pågår under ett bröllop

Vissa ögonblick i livet är stora, mäktiga och minnesvärda. Bröllopet är ett sådant ögonblick som är magiskt, då de för samman två personer och är ett tillfälle att fira två människors kärlek till varandra. Men att bli inbjuden till ett bröllop kan vara förvirrande då dagens bröllop kan vara allt från klassiska och traditionella, till moderna och alternativa. Som bröllopsgäst kan det därför vara svårt att veta vad de olika delarna i programmet kommer innebära och vad som förväntas av en som gäst.

Vigsel

Den viktigaste delen av bröllopet är vigselceremonin, då den här akten är det som för samman kärleken och tillfället där bröllopsparet säger ja till varandra. Hur vigseln ser ut kan skilja sig väldigt mycket. Vissa par vill ha en mer traditionell ceremoni i kyrkan med präst, psalmer och en kyrklig närvaro, medan andra väljer att ha en borgerlig vigsel eller med en vigselförrättare på en viktig plats för brudparet. Beroende på vilken typ av vigsel man som bröllopsgäst ska medverka på kan det vara bra att förbereda kläder efter typ av ceremoni. Om man är musikalisk brukar det ofta vara välkommet att spela en melodi under ceremonin.

Bröllopsmiddag

Efter vigseln brukar gästerna åka iväg till festlokalen där bröllopsmiddagen är. När brudparet kommer till festen sker den så kallade brudskålen, där gästerna välkomnar brudparet. Härefter brukar programmet fortsätta med en middag. Ibland är det en trerätters middag och ibland är det fler eller färre rätter. Valet av vad som serveras och hur maten serveras är upp till brudparet, men det är alltid en god idé att förvarna i god tid vid specialkost. Middagen brukar oftast löpa över flera timmar, då middagen avbryts av vackra tal, lekar och andra aktiviteter.

Tal

På bröllop är talen en viktig del för att bland annat visa sin uppskattning för brudparet. Det hör till god ton att brudparets föräldrar håller tal, även syskon, toastmasters och bästa vänner håller tal. Ett bra tal får inte vara mer än 10 minuter och är personligt, men inte privat samtidigt som det är känslosamt och lättsamt. Dock är det bättre att skippa att hålla tal om man ändå inte lyckas producera något vettigt.

Lekar

Under bröllopskvällen är det vanligt att lekar står på programmet. Aktiviteterna kan vara att brudparet ska svara på vissa påståenden, att bröllopsgästerna kan ta kort i en fotoautomat, en tipspromenad, brudvals eller ett chokladhjul. Lekar är något som gör att bröllopet blir extra roligt för både gäster och brudpar.