Bröllopsdagar

Här kan ni hitta alla bröllopsdagar och få svar på vilken bröllopsdag ni firar som gifta. Ni kan också läsa om varför vi firar dessa typer av dagar som gifta

Den dag som vigseln äger rum på kallas för bröllopsdag. Bröllopsdagar kallas även alla kommande årsdagar efter vigseln. Många tycker om att fira bröllopsdagarna, även om det kanske inte är lika stark tradition att göra det idag som det var förr i tiden.

Blommor vid dörren
Att överraska när din partner minst anar det är nog något av det bästa du kan göra. Detta brukar ibland uppskattas mer än när denne anar ugglor i mossen redan från början. Ett bra sätt att överrska på är att skicka ett blomsterbud, även kallat blommogram till dennes jobb eller hem till dörren på morgonen. Din partner kommer bli positivt överraskad!

Överraskningsresa

Hur mysigt är det inte att få spendera riktig kvalitetstid med den man älskar? Gör ett avbrott i vardagen och boka in en romantisk weekend på en herrgård eller liknande för dig och din partner. Det finns en hel del olika resemål som kan passa, så välj någonting som ligger i närheten eller som erbjuder just det ni är ute efter. Detta kommer garanterat uppskattas!

Varför firar vi bröllopsdagar

Seden att fira bröllopsdagar kom i Tyskland under 1500-talet. Då firade man även guldbröllop under en ceremoni i kyrkan. Guldbröllop innebär att paret har varit gifta i femtio år och firas då samma dag som vigseln hölls på, fast exakt femtio år senare. I Sverige började vi fira guldbröllop i kyrkorna i mitten av 1700-talet och den seden fanns kvar i ungefär ett hundra år. Numera firar man oftast den dagen tillsammans med familj och vänner, samt kanske sätter in en notis på familjesidorna i tidningen för att uppmärksamma dagen. Det är inget måste att ett par ska fira sina bröllopsdagar, men de flesta par gör ändå det, åtminstone genom lite vardagslyx. Man kanske går ut och äter på restaurang på årsdagen, eller äter en godare middag hemma, kanske med levande ljus och badar tillsammans i skumbad efteråt. Det är också vanligt att man ger presenter till varandra, eller att maken köper blommor till makan. Om man firar jämna bröllopsdagar och firar tillsammans med släkt och vänner kan dessa köpa presenter till paret också. De olika årsdagarna har olika namn, som guldbröllop, silverbröllop och pappersbröllop. Men namnen är inte officiella, vilket betyder att det finns lite variationer på dem.

Antal år som gifta   Bröllopsdagens namn
1                               Pappersbröllop
2                               Bomullsbröllop
3                               Läderbröllop
4                               Blomsterbröllop/Fruktbröllop
5                               Träbröllop
6                               Sockerbröllop
7                               Yllebröllop/Ullbröllop
8                               Bronsbröllop/Gummibröllop
9                               Linnebröllop/Pilbröllop
10                             Tennbröllop
15                             Kristallbröllop
20                             Porslinsbröllop/Jutebröllop
25                             Silverbröllop
30                             Pärlbröllop
35                             Korallbröllop
40                             Rubinbröllop
45                             Ametistbröllop
50                             Guldbröllop
55                             Smaragdbröllop/Sälbröllop
60                             Diamantbröllop/Järnbröllop
65                             Krondiamantbröllop/Järnbröllop
70                             Järnbröllop/Stenbröllop
75                             Atombröllop/Järnbröllop/Diamantbröllop

Köp en fin bröllopspresent
Guldfynd.se hittar du fina smycken som lämpar sig utmärkt som bröllopspresent.
Även Hallbergsguld.se har ett brett sortiment med fina smycken.