Populära bröllopslekar

Här kommer ett antal användbara tips på populära och roliga lekar att planera till bröllopet och bröllopsfesten, antingen av gästerna själva eller av bröllopskoordinatorn. Lekarna varierar mellan att bara involvera brudparet till att handla om att aktivera gästerna. Andra lekar blandar in alla och lättar upp stämningen och får både gäster och brudpar att mingla ordentligt.

1. Byta skor

Detta är en populär och traditionell lek som går ut på att brudparet tar av sig varsin sko som de sedan ger till varandra. Någon av gästerna tar hand om frågestunden som sedan följer. Det kan vara antingen brudtärnan, bestmannen, toastmastern eller någon annan av gästerna. Bruden och brudgummen ska sitta på varsin stol med ryggarna mot varandra så att de inte kan se vilken sko den andra håller upp. Den här leken brukar bli komisk med frågor som vem som städar eller diskar mest hemma. Beroende på vem det är lyfts rätt sko som svar på frågan. Extra komiskt blir det när brudparet håller upp olika skor.

2. Lappar under stolen

Den här leken arrangeras av den som tar hand om planeringen till brudparet, eller av hederstärnan. Leken går ut på att lappar med olika sorters uppdrag fästs under alla stolar eller på stolsryggen. På respektive lapp står instruktioner om när, hur och vad det är som ska utföras. Det kan till exempel handla om att plötsligt brista ut i en munter snapsvisa eller reagera på någon annans uppdrag. Till exempel när någon utbrister “en grön groda” ska du grodhoppa fram till brudparet och låta som en groda. Detta leder garanterat till både munter stämning och glada skratt. Det är bara fantasin som begränsar uppdragen på lapparna.

3. Toalettleken

Den här leken kallas ibland även för pussleken eftersom den går ut på att stjäla pussar antingen från bruden eller brudgummen. Varje gång som någon av dem lämnar rummet eller går på toaletten är uppdraget att alla killar pussar bruden på kinden och alla tjejer pussar brudgummen. Den här leken får alla att skratta och att röra på sig.

4. Servettleken

Servettleken går ut på att alla gäster får en särskilt färgglad servett som ska användas till att vifta med när olika frågor ställs. Frågorna ska handla om brudparet på olika sätt, som till exempel “Vem är släkt med brudgummen?”. De som är släkt med brudgummen viftar då med sina servetter. Här gäller det att hitta roliga och engagerande frågor så att det kan viftas så mycket som möjligt med servetterna. Leken håller gästerna engagerade och ser till att alla har roligt.

5. Porträttleken

Den här leken förbereds genom att placera ett halvt A4-papper under varje tallrik tillsammans med en penna. När bröllopsmiddagen är avklarad får alla gäster i uppdrag att rita av den gäst som sitter mittemot dem. Det är viktigt att varje gäst skriver sitt namn på porträttet de har ritat samt att de skriver vem bilden föreställer. Leken lockar till skratt och sysselsätter gästerna efter middagen. Resultaten av porträttleken samlas sedan in och alla kan få gissa vem bilden föreställer. Porträtten blir ett roligt minne som brudparet kan spara.

6. Röva bort bruden

Den här leken kallas ibland också för “kidnappa bruden” och går ut på att någon eller några av gästerna får i uppdrag att röva bort bruden någon gång under festen. Brudgummen blir sedan tvungen att försöka vinna tillbaka sin brud genom att lösa olika gåtor, uppdrag eller uppgifter. Självklart medan alla gästerna ser på! Ju knasigare uppdrag desto roligare. Det är till exempel väldigt populärt att låta brudgummen svara på frågor om bruden.

7. Fiskdamm med minnen

Att bröllopsfesten handlar om brudparet är ingen nyhet, men det finns minnesvärda lekar som kan lyfta fram brudparets resa fram till bröllopsdagen på olika sätt. Ett exempel på en sådan lek är att ordna en fiskdamm där varje fångst består av ett litet minne eller en sak som antingen bruden, brudgummen eller särskilt utvalda gäster får förklara eller berätta om. Saken bör vara relaterad till både gästen som berättar och brudparet. Denna lek lockar till både tårar och skratt.

8. Leka med lego

Legoleken går ut på att bruden och brudgummen ska sitta på varsin stol med ryggarna mot varandra så att de inte kan se vad den andra gör. Båda får samma byggsats av lego och brudgummens uppdrag är att berätta för bruden hur hon ska gå tillväga för att bygga ihop legobilen eller legogubben så att den ser likadan ut som den brudgummen har. Ett roligt sabotage är att ge den ena fler bitar än den andra eller bitar som har en helt annan form. Leken är mycket underhållande för gästerna som får se brudparet svettas ordentligt.

9. Gissa låten

Den här leken är en riktigt rolig lek som arrangeras som en musiktävling. Gästerna ska delas in i olika lag och varje lag får en lapp med ett tilldelat lagnamn. Ett förutbestämt antal låtar spelas upp med till exempel de första tio sekunderna. Lagen får skriva ner sina svar på lappen. Rätt svar ska vara både vem som sjunger låten och vad låten heter. Lapparna samlas in och det lag som har flest rätta svar vinner och får dansa loss till en vinnarlåt. Leken brukar uppskattas av alla gäster, oavsett ålder.

10. Använd bara en hand

Enhandsleken handlar om att brudparet ska utmana vänner eller föräldrar till olika uppgifter där de bara får använda en hand vardera för att lösa utmaningen tillsammans. Utmaningarna kan till exempel bestå av att skala en apelsin tillsammans eller sätta ihop en figur ur ett Kinderägg som först måste öppnas. Motståndarparet får samma uppgift och den som är klar först vinner.

11. Korsordsleken

Det här är en populär sysselsättning som ser till att gästerna inte blir uttråkade. Korsordsleken går ut på att lösa ett korsord som handlar om brudparet. Korsorden kan ligga under tallrikarna och lösas efter middagen. Vinnaren får en chokladask.

12. Dansbattle

Den här leken sätter fart på bröllopsföljet ordentligt och kan arrangeras i två delar. Den första delen kan handla om att bruden och brudgummens vänner utmanar varandra i ett fartfyllt dansbattle. Här kan brud och brudgum vara domare. Leken kan också varieras med att bruden och brudgummen utmanar varandra och brudtärnor och marskalkar är domare.

13. Marshmallowleken

Leken går ut på att svara på frågor med munnen proppfull av marshmallows. Brudparet får i uppdrag att stoppa in ett antal marshmallows i munnen, en efter en, utan att svälja eller spotta ut. Efter varje ny marshmallow som stoppas in ska båda säga “det är jag som bestämmer”. Den som lyckas proppa in flest godisbitar och fortfarande säga meningen vinner.

14. Crazy Hour

Den här leken kallas också galna timmen och går ut på att få ny fart i festen när den håller på att ta slut. Gäster eller släktingar har förberett en festuppsättning av serpentiner, visselpipor, peruker, knasiga hattar eller clownnäsor och alla klär ut sig som de vill samtidigt som riktigt galen sambamusik sätts igång. Tilltaget blåser nytt liv i festen som kan fortsätta ett tag till. Nya drinkar och tilltugg sätts fram till de glada partygästerna.

15. Frågesport

Den här leken kan arrangeras på olika sätt. Antingen i form av en tipsrunda runt lokalen med frågor om brudparet som gör att gästerna får resa sig upp och röra på sig litegrann. Leken kan också gå ut på att dela in gästerna i olika lag som får hjälpas åt att svara på frågorna. Leken kan till exempel lekas när alla väntar på att brudparet ska anlända till själva festlokalen. Den som vinner eller det lag som vinner får en flaska champagne.

Mingeltips

Utöver dessa femton lekar finns det en uppsjö av andra roliga mingeltips att ta del av. Ett riktigt populärt mingeltips är till exempel att förbereda ett stort paket som innehåller flera mindre paket. På varje litet paket står tydliga instruktioner om vem paketet ska ges till. Det hela handlar naturligtvis om att detta vandrande paket till sist ska nå brudparet. Om allt går som det är tänkt förstås. Den som har satt ihop leken sätter också igång den genom att säga till alla samlade bröllopsgäster och brudpar vem gästen vill ge paketet till. Om det är till brudgummens bestman säger gästen att “Nu vill jag överlämna en present till brudgummens stiliga bestman”, som naturligtvis måste öppna paketet och hitta sin instruktion. Vad brudparet ska få när paketet slutligen lämnas över till dem kan bli en spännande utmaning.

Det kan också vara en god idé att ge gästerna något att titta på och prata om. Därför kan roliga kollage med bilder på brudparet i olika åldrar vara en kul detalj som ger alla gäster något att göra. Ett fotobås är en annan briljant idé där gästerna kan ta foton tillsammans som sedan kan sparas och ge brudparet riktigt roliga minnen. Det hör naturligtvis till att brudparets föräldrar delar med sig av pinsamma minnen eller tårfyllda historier som alla på festen får ta del av. Det bästa tipset är att planera allt som ska hända i samråd med en bröllopskoordinator, så att alla bitar faller på plats enligt planerna.