Bröllopskläder

Här kan du hitta lite information om varför bröllopskläder ser ut som dom gör och när det hela kom till. Du får också svar på varför bröllopsklänningen är vit

Brudens klädsel har varierat under tidens lopp. Under 1500-talet var det färgglatt och stormönstrat som gällde. Helst ville man ha en röd brudklänning. På 1600-talet kom guld- och silverbrokad till Sverige, så då blev det genast modernt. På 1700-talet blev brudklänningarna återigen färgglada. Då kunde flickorna ha blå, saffransgula, gröna och rosa brudklänningar. I slutet av 1700-talet blev det modernt med en svart brudklänning tillsammans med en vit krona. Svart för att det var praktiskt – då kunde man använda brudklänning som finklänning senare. Vit krona för att en krona symboliserar oskuld och färgen vit associeras också med oskulden. När bomullen så kom till Sverige i början av 1800-talet så blev det snabbt modernt med att ha en vit brudklänning. Alldeles i början var det dock endast de mest välbärgade som kunde ha råd med detta. På den tiden pågick ofta bröllop i flera dagar och de flickor som kom från de rikaste familjerna hade därmed ibland också en annandagsklänning och en tredjedagsklänning förutom bröllopsklänningen.

Idag är det vit, lång klänning som dominerar bland brudklänningar. Men det är ingen som höjer på ögonbrynen om man kommer med andra typer av klänningar än de traditionella. Framförallt vid borgerliga bröllop så är det ganska fritt vad bruden har för kläder. Du kan gifta dig i det mesta, bara det är helt och rent och ser propert ut. Bland brudklänningar går det mode, precis som för vilka kläder som helst. De senaste åren har axelbandslösa klänningar och halterneck-klänningar dominerat, men nu börjar det komma mer och mer klänningar med ärm bland brudklänningarna.

För brudgummen var det länge frack som var det enda alternativet för brudgummen, och då en svart frack. Numera börjar det dock komma alltfler alternativ, som smoking, mörk kostym, jaquette och långkavaj.

Det krävs att du är ute i god tid för att leta brudklänning. Det finns många ställen att leta på. Det finns speciella butiker för bröllopskläder och/eller högtidskläder. Dessa hyr ofta också ut brudklänningar och För dig som inte har så mycket pengar, men ändå inte vill hyra en brudklänning så kan det vara ett alternativ att köpa en begagnad. Det finns annonser lite varstans. På många bröllopsaffärer finns det möjlighet att annonsera. Annars finns det flera bröllopsforum på nätet, där man kan diskutera brudklädsel. Blocket har också många annonser om brudkläder. Om du köper begagnat så är det extra noga att den ska passa, prova noga. Traditionen säger också att maken inte ska se brudklänningen före bröllopet, det medför nämligen olycka i äktenskapet. Fast det är inte så många som håller på den regeln idag.