När man ska gifta sig är det mycket att tänka på, både inför och efter bröllopet. Vilken festlokal ska vi vara i och hur många gäster ska vi bjuda? Hur ska bröllopstårtan se ut? Vem ska man anlita som fotograf och vilka ramar passar sedan till bröllopsfotona? Och inte minst: Vart ska vi åka på smekmånad?

Ja, listan kan göras lång och för en tydlig struktur kan det vara bra att dela upp planeringen i olika områden. En viktig del för många är att bröllopet dokumenteras med vackra bilder och i den här artikeln ger vi våra allra bästa tips för en lyckad bröllopsfotografering.

Planera fotograferingen utifrån olika delar av bröllopsdagen

Dagen då ni ska gifta er är en av de viktigaste dagarna i ert liv och en dag som ni vill föreviga med vackra foton. Det som de allra flesta tänker på när det kommer till bröllopsfotot är de foton som traditionellt sett tas på brudparet, ofta av en professionell fotograf. Dessa foton är de som sedan får pryda både väggar och hyllor i brudparets hem, som ett fint minne från den stora dagen.

Men, istället för att nöja sig med enbart brudparsfoton så är det många som väljer att låta fotografen vara med under hela bröllopsdagen, från tidig morgon till kväll. På sätt fångar man hela registret av de blandade känslor och stunder som sedan blir till värdefulla minnen att kunna titta tillbaka på.

Uppladdningen

För brudparets del börjar förberedelserna redan tidigt på morgonen då det är mycket som ska hinnas med. Ofta finns brudtärnor, bröllopsmarskalk, vänner och familj med som sällskap, och här är det en utmärkt idé att ladda upp med lite god dricka och musik för att komma i stämning.

Snyggast foton tas ofta i stora och luftiga rum, därför kan det vara en god idé att bjuda in de som ska göra hår, smink och naglar till hotellrummet där bröllopsnatten ska spenderas. Utöver glada ögonblicksbilder på gruppen kan det vara trevligt med detaljbilder på exempelvis skor, smycken, flugor, brudbuketten eller annat som hör utstyrseln till.

Vigseln

Inför vigseln och under hela dagen kan det vara bra att informera era gäster om att ni har anlitat en professionell fotograf. Istället för att ta lite halvdåliga bilder med telefonen så kan gästerna ägna sig åt att njuta fullt ut av vigseln.

Enligt traditionen ska gästerna, som en symbol för lycka och fertilitet, kasta ris på brudparet efter vigseln. Men om man ska se saker och ting ur ett fotografiskt perspektiv så finns det andra, bättre alternativ till just ris, exempelvis rosenblad eller såpbubblor.

För det första så gör det ganska ont att få ris kastat i ansiktet och det är sällan man får till en bra bild där brudparet inte grimaserar eller ser besvärade ut. För det andra så fastnar riskornen både i håret och på kläderna och är svåra att får bort utan att sabotera håruppsättningen. 

Festen

Utöver vigseln så är även festen en av de största höjdpunkterna under dagen. Givetvis är det fortfarande brudparet som står i centrum, men under festen så hamnar även gästerna i rampljuset.

Det är nu bröllopstårtan ska delas, tal ska hållas och inpå småtimmarna är det dags att slå klackarna i taket! Det kan vara bra att skicka över fotografens kontaktuppgifter till era toastmasters, så att de kan informera om roliga framföranden som kan vara extra kul att ha på bild.

Porträtten av brudparet är för de allra flesta den viktigaste delen av bröllopsfotograferingen, men inför den krävs det en helt egen och mer utförlig planering. Använd sidor som Pinterest, Instagram och annat som inspiration till hur just ni vill ha era porträttbilder.