Börjar bröllopet närma sig? Kanske är det dags att börja leta inspiration till både klänning och smink? Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på när det gäller smink och makeup inför bröllopet.

När det gäller smink och makeup till bröllopet kan du gå tillväga på olika sätt. Antingen anlitar du en makeupartist som hjälper dig med sminket eller så väljer du att sköta den biten själv. Oavsett vilket finns det en del att tänka på. Väljer du att köpa en sminktjänst är det viktigt att du talar om hur du vill se ut så att alla dina förväntningar och önskemål blir uppfyllda. Sköter du sminkningen själv kan du till exempel hämta inspiration från The Beauty Room eller leta upp olika guider på nätet.

Glöm inte basen

För att du verkligen ska lyckas med din bröllopssminkning måste du komma ihåg att lägga en bra grund. Sminket ska nämligen sitta hela dagen, kvällen och en bit in på natten. Om du glömmer bort basen kommer sminket varken att sitta bra eller hålla så länge som du vill. Dagen innan är det därför en bra idé att du har arbetat in en peeling i ansiktet som skrubbar bort döda och överflödiga hudceller. Därefter är det bra om du använder en ansiktsmask som tillför extra fukt. Det är mycket viktigt att du inte slarvar med din hudvård eftersom ansiktet blir torrt om du inte använder en återfuktande nattkräm. Nästa dag ska du använda din hudkräm som vanligt innan du fortsätter med sminkbasen. Se till att du använder en primer innan du väljer en passande ton på din foundation. Du väljer själv om du hellre vill ha puder.

Välj rätt färgton

För att du verkligen ska lyckas med sminkningen när du väljer att sminka dig själv är det viktigt att du väljer rätt färgton på både concealer, puder och foundation. Om du inte redan känner till vilken ton som passar dig bäst är det smart att gå till en butik och få hjälp med att prova ut en ton som ser till att det inte finns några synbara färgskillnader mellan ansikte, hals och dekolletage. Det är också viktigt att du verkligen använder produkter som fungerar på dig och inte lockas att välja något speciellt inför den stora dagen. Ska du satsa på extra lyxigt smink så se till att det följer dina ordinarie val. Har du torr hud ska du till exempel köpa smink som passar till den hudtypen.

Välj vattenfasta alternativ

Ett bröllop är ett speciellt tillfälle och det är troligt att du kommer att bli känslosam. Att stå med svarta mascararänder längs kinderna på din stora dag är inte att rekommendera. Se därför till att du väljer en mascara som är vattenfast. Det finns till och med foundation som är vattenfast, vilket kan vara bra att tänka på om du till exempel gifter dig på sommaren. Du vill inte svettas bort sminket och se obekväm ut. När det gäller ögonskugga kan du satsa på en primer som är vattenfast. Den kommer att se till att ögonskuggan sitter på plats så länge som du önskar.

Överdriv inte

Även om du vill försäkra dig om att sminket ser så bra ut som möjligt ska du tänka att less is more. Applicera inga överdrivna mängder. Använder du foundation tar du så mycket du behöver och inte mer. Att fixera sminket med puder är en bra idé men se till att inte överdriva. Om du tenderar att ha torr hy kan det vara bättre att använda en fixeringsspray istället. När det gäller val av puder ska du också tänka på att det kan se ljust ut i kamerablixtar. Med tanke på detta bör du prova nyansen först, i god tid innan bröllopsdagen.

Inspireras av skönhetstips

Det viktigaste av allt är att du känner dig bekväm på din bröllopsdag och här spelar naturligtvis sminket en viktig roll. Du vill kanske inte se ut precis som vanligt och då kan det vara en bra idé att ta del av skönhetstips på nätet eller genom att rådfråga en makeupartist. Du kan till exempel använda en concealer för att få sminkningen att se riktigt jämn och felfri ut. Ett annat tips är att sminka dig så att dina ögon ser större ut och verkligen framhävs. Detta kan du göra med hjälp av rätt ögonskugga och en beigefärgad kajalpenna som du applicerar i franslinjen. Det är också smart att använda verktyg som hjälper sminket att sitta snyggt, till exempel en kabukiborste till mineralfoundation, puder eller rouge. Med en sådan kan sminket verkligen arbetas in i huden.

Det kanske viktigaste tipset av dem alla är att du ser till att vara förberedd. Det finns ingen sminkning som blir bra om du stressar och börjar prova nya produkter på själva bröllopsdagen. Planera allt noggrant istället och se till att du har beställt produkter och testat dem i god tid innan bröllopsdagen. På så sätt besparar du dig själv en hel del stress och missöden. Förutom att prova sminkningen innan kan du till exempel förbereda dig genom att titta på sminktips i sociala medier eller på Youtube. En sminkkurs är kanske en riktigt bra idé för både dig och dina tärnor.