Många brudpar väljer att skriva en önskelista inför sitt bröllop. Detta eftersom många par idag är äldre när de gifter sig och har hunnit bo både ensamma och som sambo i flera år innan giftermålet. Därför kanske de har samlat på sig en hel del saker redan och har inget behov av ytterligare en brödrost eller tre nya kristallvaser. En önskelista underlättar för brudparet som slipper få högvis med förfrågningar på vad de önskar sig och slipper få saker som de inte behöver. Men den underlättar också för bröllopsgästerna som kan köpa saker som de vet kommer att uppskattas av brudparet och de riskerar heller inte att köpa samma sak som någon annan gäst.

Tanken är inte att brudparet själva ska ha hand om önskelistan. Antingen kanske de utser en person som håller reda på önskelistan, kanske den person som även tar emot svaren på inbjudan. Då kan denna person svara på frågor och kryssa för vad gästerna redan har köpt så att ingen köper dubbletter. Men det finns dessutom en annan möjlighet. Många stora butikskedjor, som Duka, Hemtex och Cervera, tillhandahåller önskelistor för brudpar. Då kan man gå in på en av deras butikskedjor, ange brudparets namn och få se deras önskelista. När någon handlar något från listan kan personalen enkelt bocka av inköpet. En tredje variant är att brudparet registrerar sig på en av alla bröllopssajter på nätet. De brukar tillhandahålla önskelistor, där gästerna kan logga in och se vad brudparet önskar. Även där kan gästerna bocka för vad de köpt så brudparet slipper få flera likadana saker. Fördelen med detta alternativ är att brudparet kan önska sig presenter från vilken butik som helst. De är alltså inte bundna till att önska sig presenter just från Duka, Hemtex eller Cervera.

Det är också vanligt idag att brudpar önskar sig pengar, antingen som ekonomiskt bidrag till bröllopsresan eller för att lägga till något annat som de behöver. Även då kan man ordna det rent praktiskt så att någon, kanske någon av brudparets föräldrar, har hand om det hela och öppnar ett konto där gästerna kan sätta in pengar. Strax innan bröllopet kan de köpa ett fint kort och skriva namnet på alla som har skänkt pengar. Dock ska man undvika att skriva summan som respektive gäst har skänkt, det är inte roligt att bli utpekad som den som skänkt minst. Att skriva önskelista inför bröllopet blir allt vanligare och underlättar både för brudparet och gästerna.