Inför bröllopet
När ni har bestämt er för att ingå äktenskap så börjar de hektiska förberedelserna inför bröllopet. Det finns många saker att tänka på och mycket som ska planeras och bokas i förväg.
Först och främst ska ni göra en hindersprövning. Det är en blankett som Skatteverket tillhandahåller. Ni fyller i den, lämnar in den och får därefter ett besked på om det finns några hinder för att gifta er. Hinder kan vara till exempel om ni är syskon eller om någon av er redan är gifta med någon annan.
När ni gjort hindersprövningen så är det fritt fram att fortsätta planeringen. Ni måste välja om ni vill gifta er borgerligt eller kyrkligt. Vid ett borgerligt bröllop måste ni boka vigselförrättare och lokal eller plats för att hålla bröllopet på. Vid en kyrklig vigsel ska kyrka och präst bokas. Ni kanske måste åka runt och titta på olika platser, eller kyrkor innan ni bestämmer er, eller så är det något som ni bestämt långt tidigare. Ni behöver kanske också en lokal där ni kan äta bröllopsmiddagen och hålla bröllopsfesten efter ceremonin och då ska den också bokas i förväg. Annat som kan behöva bokas är fotograf och cateringfirma. För er som vill åka på bröllopsresa direkt efter bröllopet så krävs det att resan bokas i tid också. Om ni vill ha underhållning eller musik till bröllopsfesten så ska även detta bokas in. Välj ut eventuellt värdpar, toastmaster, tärnor, marskalk och brudnäbbar.
När det börjar vara någon månad eller ett par månader kvar till bröllopet så är det dags att planera för klädseln. Brudklänning, kostym och skor ska införskaffas. Vid ett borgerligt bröllop kanske bruden inte vill ha någon traditionell klänning, men kläder måste i alla fall provas ut inför den stora dagen. Eventuell håruppsättning och slöja ska planeras och likaså brudbuketten. Även eventuella tärnors klädsel ska provas ut. Nu är det också dags att skriva en gästlista och skriva inbjudningskort till alla gästerna.
Några veckor innan bröllopet är det dags att planera vigselprogrammet och festprogrammet. Ofta vill prästen eller vigselförrättaren ha en generalrepetition av vigselakten en gång innan bröllopet. Det är också dags att planera maten och bröllopstårtan. Dagarna innan vigseln är det sedan dags att kontrollera att allt löper enligt planering. Stäm av med präst, vigselförrättare, cateringfirma, frisör och andra så att allt är okej. Prova kläderna en sista gång. Se till att ni har ringarna med er. Packa med de ni ska ha med på en eventuell bröllopsresa. Dagen innan bröllopet kan ni bara ta det lugnt, slappa och bada skumbad tillsammans. Lägg er i tid och njut sedan av en dag ni aldrig kommer att glömma.