Om du blir bortbjuden på middag, födelsedagskalas eller liknande så är det ofta väldigt uppskattat om du har med en liten blomma eller present till värden, värdinnan eller födelsedagsbarnet. Det behöver inte vara någon stor eller dyr present. Ofta räcker det med något litet, bara för att visa din uppskattning och visa att du bryr dig.

Andra tillfällen när det är uppskattat med en liten present är när någon är sjuk – en krya på dig present, när någon ska flytta långt bort – en flyttpresent, när någon nyligen har flyttat in i en ny lägenhet eller ett nytt hus – en inflyttningspresent, eller när någon ska sluta på ditt jobb. Det kan ibland vara svårt att köpa sådana här presenter. Men ett tips är att försöka anpassa presenten till den som ska få presenten.

Presenter till olika situationer

Om du ska ta med en present till någon som är sjuk kanske det passar bra att ta med lite godis, frukt, en tidning, en bok, en film, en vetevärmare och ett paket näsdukar. Ofta när man är sjuk så är man uttråkad, så något slags pyssel, som en korsordstidning, ett handarbete, en ljudbok på cd eller liknande, som man kan roa sig med kan vara uppskattat.

Om du ska ta med en present till någon som ska flytta iväg, eller är nyinflyttad så passar det bra att ta med en present till det nya hemmet. Ibland kanske du inte känner personen så väl – det kan ju till exempel vara så att du har fått en ny granne och vill gå över och hälsa honom eller henne välkommen samtidigt som du presenterar dig själv. Då behöver inte heller presenten vara så personlig, eftersom du inte vet den nya grannens smak. Men en blomma, en nybakad sockerkaka eller ett presentkort på Ikea är nog uppskattat av de allra flesta. En prenumeration på den lokala dagstidningen skulle kanske också passa.

För dig som är bjuden på middag eller till ett födelsedagskalas och behöver ha med en present så finns det en del att välja mellan. En vinflaska är ofta ett bra förslag, extra bra är det om den passar till den mat ni ska äta. Blommor eller choklad är också vanliga gå bort-presenter, om än kanske lite opersonliga. Presentkort brukar också alltid gå hem, du kan ju ge allt från presentkort på bio eller spabehandling till presentkort på en inredningsaffär, bokhandel eller byggaffär. En korg med ekologiska matvaror eller en fruktkorg är ett lite dyrare alternativ, men något som kan kombineras ihop med omtanke bakom.