Till skillnad från en dålig födelsedagsfest så får du inte en ny chans att gifta om dig igen nästa år för att göra det bättre. Det gamla uttrycket som många använder vid det första bröllopet “man gifter sig bara en gång” är ett uttryck för att man vill få ett storslaget och minnesvärt bröllop som gästerna inte glömmer bort i första taget.

Går du i bröllopstankar så har du säkerligen också redan gjort en kalkyl över vad ett bröllop kostar. Du kan välja mellan en budgetvariant där du och din partner gifter er borgerligt och sedan har en enkel bröllopsmiddag hemma för de närmaste vännerna och familjen. Eller så kan du välja ett lite mer storslaget bröllop, borgerligt eller i kyrkan, med en bröllopsfest i en festlokal med en trerätters middag och musik. Den första varianten kostar bara några tusen kronor och kräver inga dyra inköp, utöver ringarna. Den andra kostar cirka 50 000 – 75 000 kronor och ger dig en heldag av festligheter som med stor chans kommer att bli ihågkommen under en lång tid efteråt.

När du väl har bestämt dig för att gifta dig så kan det vara svårt att smälta att du kanske behöver vänta 1,5 till 2 år innan du har sparat ihop pengar till bröllopet, om inget oförutsett inträffar. Du kan dock ta ett bröllopslån för att få råd med drömbröllopet vilket innebär att du och din partner kan gifta er snabbt och sedan i lugn och ro betala tillbaka bröllopslånet till en låg ränta utifrån en amorteringsplan som passar er månadsekonomi.

Vad kostar ett bröllop?

Du behöver köpa ringar för dig och din partner, vilket oftast brukar kosta mellan 5 000 upp till 10 000 kronor för kvinnan och 5 000 kronor för mannen. Bröllopsklänning och skor för kvinnan kan gå på cirka 3 000 upp till 5 000 kronor. För mannen så räcker en snygg kostym för kanske 3 000 kronor. Bröllopsfesten brukar i genomsnitt ligga på 30 000 kronor och då ingår lokalhyra, musikanläggning, en trerätters middag och bröllopstårta för cirka 50 gäster.

Övriga kostnader som kommer att tillkomma är hår som ska sättas upp och smink hos frissan, transport för bröllopsparet till och från kyrkan och transport för gästerna från kyrkan till festlokalen.

Om du väljer ett drömbröllop så får du räkna med att det kommer att kosta mellan 50 000 upp till 75 000 kronor men då får du ett bröllop som du kommer att minnas under en lång tid framåt.