För er som inte vill gifta er på traditionellt sett så finns det många sätt att gifta sig på. Det vanligaste är förstås att viga sig i kyrkan. Men om ni hellre vill gifta er borgerligt och hittar en vigselförrättare som är öppen för nya idéer så finns det obegränsade möjligheter. I vanliga fall när man gifter sig borgerligt kanske man väljer stadshuset eller rådhuset. Där finns nämligen i nästan alla städer en speciell lokal som används för ändamålet. Men man behöver inte begränsa sig till detta. Många väljer att gifta sig utomhus, framförallt på sommarhalvåret. Kanske ni vill viga er på stranden, på en klippa, på bryggan vid er sommarstuga eller i skogen, i en vacker glänta.

Det finns en hel del par som gifter sig på Arlanda, precis innan de sedan åker iväg på bröllopsresa. Därför finns till och med ett speciellt rum som är anpassat för detta numera. En del par väljer även att gifta sig utomlands. Då kan man kombinera bröllop och bröllopsresa, samtidigt som man verkligen får ett annorlunda bröllop. Las Vegas är ju numera en klassiker i sammanhanget, men det finns också resebyråer som arrangerar bröllop och bröllopsresor på lyxkryssningsfartyg, i Dominikanska republiken eller i Italien. Dessa resor är ofta ”all inklusive”, vilket innebär att allt ingår, såväl vigseln som boende, resa och mat. Det kan vara skönt att veta.

Men inte alla brudpar åker utomlands för att få ett annorlunda bröllop. Här i Sverige finns det gott om resmål som kan kännas exotiska för dem som bor i andra delar av Sverige. Ni kan gifta er i ishotellet i Jukkasjärvi eller viga er barfota på stranden i Fårö, Gotland.

Om ni vill ha ett annorlunda bröllop så är det extra roligt att knyta an till hur ni träffades, eller till ert gemensamma intresse. Om ni båda tycker om hästar så kan ni viga er på hästryggen och sedan rida fram till bröllopsfesten. Om ni tycker om att spela golf kan ni viga er vid artonde hålet, spela detta hål tillsammans och därefter gå hand i hand till festen i golfstugan eller golfrestaurangen. Tycker ni om att åka skidor kan ni viga er på Åreskutan och sedan tillsammans med alla bröllopsgäster ta er nerför pisten och glida in på någon av restaurangerna i närheten. Ni kan viga er i en luftballong eller medan ni hoppar fallskärm. För er som är bilentusiaster kan ni gifta er på raggarbilsträffen Power Big Meet i Västerås och ni som tycker om att dansa kan gifta er under dansbandsveckan i Dalarna. Ett annat hett tips är att gifta er under Medeltidsveckan i Visby, iförda medeltidskläder.