I samarbete med Xenonkungen.com

Under det mörka vinterhalvåret är det många som funderar på att sätta på en LED-ramp på bilen. Dessa populära ljusramper passar bilförare som vill ha en kraftig och säker ljuskälla när de är ute och kör på vägarna i mörkret. Här får du reda på fördelarna med LED-ramper samt vad du bör tänka på när du väljer.

Vad är en LED-ramp?

En LED-ramp är ett extraljus som monteras på bilen för att ge kraftigare belysning. Denna typ av extraljusmontering är inte särskilt komplicerad och de flesta klarar av att göra det själva. Det finns många olika typer av LED-ramper i olika storlekar. Vilket som passar dig bäst beror på vilken miljö den ska användas i. Hos Xenonkungen hittar du ett stort utbud av högkvalitativa LED-ramper i olika prisklasser. De har gjort egna tester samt valt ut ramper som rankats bäst i andra test. Samtliga ljusramper som finns på deras sida har genomgått tester för att uppnå högsta kvalitet. Där hittar du garanterat en ramp som passar ditt behov.

LED-ramper är en form av extraljus till bilen, men de bör dock inte förväxlas med produktkategorin extraljus som ofta refererar till runda halogen- eller LED-ljus. Om det är en ramp du vill ha så bör du hålla utkik efter just det. För den som tittar på LED-ramper kan terminologin verka snårig och valmöjligheterna många. Längre ned får du tips på hur du väljer denna viktiga och säkra belysning.

Led ramper

Fördelar med LED-ramper

Det finns många olika fördelar med att installera en LED-ramp på bilen. Den allra främsta är att ljusrampen bidrar till säkrare bilkörning i mörkret. Här kan du läsa mer om de olika fördelarna.

Säkrare mörkerkörning

Den främsta anledningen till att folk väljer att köpa en LED-ramp är för att det gör mörkerkörningen tryggare. Rampen ger en kraftig ljuskälla som lämpar sig för avancerad mörkerkörning. Med bättre och starkare ljus ser du bättre på vägarna och körningen blir säkrare både för dig och andra trafikanter.

Rampen gör att du ser längre, vilket gör att du kan upptäcka eventuella hinder i god tid. Detta är särskilt viktigt på vintern när det är halt på vägarna eftersom halkan gör att bromssträckan blir längre. Dessutom är vinterhalvåret i Sverige är en mycket mörk tid, vilket ökar behovet av extra ljus. Genom att montera en LED-ramp kan du ta vara på dygnets alla timmar och köra obehindrat trots att det är mörkt ute.

Rampen förbättrar även ljuset på bredden, vilket gör att denna form av extrabelysning är särskilt viktig om du kör bil i områden där det finns vilt. Alla som kört bil i dessa områden vet hur viktigt det är med periferiseendet för att hinna bromsa om ett djur plötsligt dyker upp i mörkret. Alla som kör bil i mörkret bör överväga att installera en LED-ramp som extrabelysning. Kostnaden för rampen är relativt låg, men det är en mycket god investering med tanke på att den kan rädda liv. Det är en investering i ditt och andras liv. Ljusrampen gör dig till en säkrare förare och det ökar även säkerheten för andra passagerare i bilen, andra bilister på vägarna samt eventuella gångtrafikanter.

LED är ljusstarkt

LED-lampor är mycket ljusstarka och kompakta jämfört med många andra extrabelysningar. Du får med andra ord maximal ljusstyrka utan att behöva tumma på bilens utseende. De har dessutom låg strömförbrukning och mycket lång hållbarhet. Du behöver sällan byta ut lamporna i rampen. LED-lampor är något dyrare än exempelvis halogenlampor, men kvaliteten är betydligt högre.

Effektfullt och snyggt

För att ge ett så pass kraftfullt ljus är LED-ramper förvånansvärt smidiga och eleganta. Den senaste tekniken har gjort att det inte krävs stora, bulkiga lampor för att ge ett kraftigt ljus. Trots det relativt nätta utseendet är de mycket hållbara och stöttåliga.

Lätt att montera

Det är vanligtvis inte särskilt svårt att montera en LED-ramp. Ofta går det att göra det själv, men många väljer att lämna in den hos en verkstad för att säkerställa att det går rätt till. Att överlåta monteringen till ett proffs är för många ytterligare en trygghetsaspekt. Ytterligare en fördel är att ljusramperna kräver mycket lite underhållning. När du väl satt fast den så behöver du inte göra så mycket mer.

Att tänka på när du väljer LED-ramp

Det finns många olika sorter av LED-ramper och det bästa är att kontakta en specialiserad och kompetent återförsäljare, exempelvis Xenonkungen, för att få hjälp att hitta exakt den ramp som passar dig, din bil och dina behov. Det finns nämligen LED-ramper i olika storlekar och med olika spridningar. Vilken ljusbild som du behöver beror på miljön du brukar köra i. Det finns mycket att tänka på och många konsumenter tycker det är svårt med alla termer. Watt är exempelvis något som många konsumenter missförstår. Det handlar inte om hur starkt den lyser, utan om hur mycket ström som förbrukas. Om du vill köra säkrare i mörkret, men tycker att det verkar förvirrande med alla begrepp, är det bäst att du kontaktar en specialiserad återförsäljare som kan guida dig rätt.